ANADOLU'NUN MASAL ŞEHRİ NEVŞEHİR

08:45 Uçurtmanın Keşfi 1 Comments


Bugün sizlere Anadolu'nun masal şehri olarak bilinen güzel ülkemizin değerli şehirlerinden biri olan Nevşehir'i takdim edeceğim. Ülkemizin ve milletimizin tarihini nerelerden geldiğimiz yansıtan bir şehirdir Nevşehir. Nevşehir denilince ilk aklımıza gelen Kapadokya ve Peri Bacaları’dır. Çok farklı bir atmosfere sahip olan bu masal diyarı Nevşehir'in gezilip görülmeye değer bir yer olduğunu düşünüyorum...
 Bu atmosferde bulunduğumda adeta hangi çağda olduğumu unutuyor, sanki o dönemi yaşıyorum...




Eğer bir gün olur da bu masal şehrinde bulunmak isterseniz gideceğiniz aya dikkat etmenizi öneririm :) Mayıs ayı buraları gezmek için ideal bir ay. Çünkü fazla yeşili bol bir bölge olmadığı için çok sıcaklarda gezmek keyifli olmayabilir...







Kapadokya, bahar aylarında kısa bir kaçamak için ideal bir yerler olduğunu düşünüyorum. Geniş bir alana sahip olsa da... Bence en güzelleri Nevşehir’de. Bunları Ürgüp, Avanos, Göreme ve çevresi oluşturuyor. Kapadokya denilince ilk akla gelen balona binmek ve Peribacaları'nı ziyaret etmek. Oralara kadar gidip de bunları yapmadan dönmek olmaz elbette.

Olurda bu büyülü şehre bir gün yolunuz düşerse;

Ürgüp Müzesini görmeden,

Göreme kasabası Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeni arasındaki etrafı vadilerle çevrili bölgede yer alır. Kazılarda çıkarılmış eski medeniyetlere ait tarihi eserler bulunuyor.





Balon yolculuğu yapmadan,



Kapadokya’nın vazgeçilmezlerinden biri, Göreme’den kalkan balonlara binmektir. Fark ettim de bu yolculuk sabahın ilk ışıklarında başlıyor. O zamanlar bu ayrıntıya pek dikkat etmemiş olsam da zamanla dışarıdan duyduğum şeylerle aslında gün ilerledikçe zemininin ısınması yerden yükselen havanın akımlar oluşturmasına sebep olabileceğinden balonun sallanmasını ve kontrolü güçleştireceği için balonla sabahın erken saatlerinde havalanmak gerekiyormuş.



Sabah beş gibi balonun olduğu alana doğru yola çıkıp, balona ulaşıldığında, yaklaşık 10 kişilik sepetlerin içinde isteğe göre bir veya bir buçuk saatlik gökyüzü turu yapabilirsiniz.




 
Uçhisar Kalesi'ni görmeden,

Uçhisar, Kapadokya’nın en yüksek noktası. Uçhisar Kalesi olarak bilinen yükselti, geniş bir alanı görme imkânı veriyor. Peribacaları'nın yanı sıra seyir yerinden bu manzaranında gün doğumu ve batımını izleyebilirsiniz..Özellikle akşam ışıklarıyla büyüleyici bir görünüme sahiptir Uçhisar Kalesi.


Avanos Festivali (Kapadokya El Sanatlar ve Sanat Günleri) :
Kapadokya'nın çanak çömlek atölyeleriyle meşhur şirin bir ilçesi. Şehir tam ortadan Kızılırmak ile ikiye bölünüyor. Şehrin iki yakası Yayaların kullanımı için Asma Köprü ile birbirine bağlanıyor. Bu köprüden geçmek bence en eğlenceli olaylardan birisi :) Yürürken sanki havada yürüyormuş gibi hissettiren bu köprüde küçük çaplı kalp krizi geçirmekte mümkün.


Ayrıca köprünün tam ortasında durup ırmaktan geçen ördeklere ekmek parçaları atıp ördeklerin muhteşem toplanışını izleyebiliyorsunuz.

Avanos ilçesinde, yılın 18 Haziran, 25 Haziran, 13 Ağustos, 28 Ağustos, 10 Eylül tarihlerinde olmak üzere 5 gün çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. Bu etkinlikler bünyesinde ilçede üretilen sanatsal değeri olan ürünlerin 
tanıtımı yanında, halkın sosyal aktivitesinin de yükseltilmesi amaçlanıyormuş.



Nevşehir benim gözümde kısaca harikalar diyarı... Hem küçük hem şirin zaten oldum olası büyük şehirlerden hoşlanmam küçük en güzeli, bence bir yerden bir yere kısa sürede gidebilmeli insan. Şehrin büyülü görüntüsü bozulmaması için tarihi yerlerin bulunduğu yerlere çok katlı binalar yapılmıyor, yapılan binalarda özel sarı taştan yapılıyor. Bu yüzden evler oldukça pahalı :) Hal böyle olunca yerleşecek yer olarak değil gezilip görülecek yer olarak zihnime kazınan bir şehir. Belki gün gelir öğretmenliğimi bu şehirde yapar bu harika şehri uzunca tanıma fırsatı bulurum...


Ezgi Şimşek
Semiye Demir
Duran Salman
Merve Nur Kandemir



1 yorum: