SAKIZ ADASI

13:07 Uçurtmanın Keşfi 0 Comments


Her geçen gün daha popüler bir istikamet haline gelen Sakız Adası gezilecek yerler açısından çok zengindir. Hatta, Yunan Adaları arasında en çok gezilecek yeri olan adalardan biridir. Sakız ağaçlarıyla ünlü olan adaya Çeşme’den kalkan hızlı feribotlarla yirmi dakikada ulaşmak mümkün.



Sakız Adası’nı ayrıntılı bir şekilde gezebilmek için feribotla özel aracınızı getirmeyi veya adada araba kiralamayı düşünebilirsiniz. Feribottan indiğinizde, limana yakın yerlerde birçok araba kiralama şirketi mevcut.

1. Pirgi Köyü

Adanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri, ilginç mimarisiyle dikkat çeken Pirgi Köyü’dür. Bu Ortaçağ köyü, 1881 depreminde bile zarar görmeden günümüze ulaşmıştır. Siyah beyaz renkli, taş ve kemerli evleri dünyaca ünlüdür. Bu desenler boyayla değil dış yüzey kazınarak elde edilir. Köy, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Sokaklarda gezerken yerli halkı evlerinin önünde sakız ayıklarken görebilirsiniz.


2. Mesta Köyü

Sakız Adası gezilecek yerler denildiğinde Pirgi’yle birlikte en başta yer alan Mesta Köyü, dar sokakları ve kerpiç evleriyle size Ortaçağ’da yürüyormuşsunuz izlenimi verir. Buranın ilginç bir özelliği de giriş çıkış yapmak için sadece iki kapısının olması. Labirent gibi sokaklara girdiğinizde ok işaretlerini takip ederek yönünüzü bulabilirsiniz. Günümüze hiç değişmeden gelmeyi başaran bu tarihi köy de UNESCO’nun koruması altında.


3. Anavatos Köyü

Adanın en ilgi çekici yerlerinden biri olan Anavatos Köyü, denizden uzakta, izole olmuş bir yerleşimdir. Mimarisi Mardin evlerine benzetilebilir. Evleri inşa edenler bölgedeki uçurumu çok iyi kullanarak coğrafyayla bütünleşen bir mimari meydana getirmişlerdir. 1822 yılından sonra terk edilen köyün viran haldeki binaları ilk bakışta ıssız görünse de manzarayla birleşince insanı kolayca etkisi altına alır.

4. Sakız Adası Kalesi

9. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilen ve 15. yüzyılda onarılan Sakız Adası Kalesi de (Castle of Chios) Sakız Adası gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazlarından. 19. yüzyılda savaş ve deprem geçiren, 20. yüzyılda da bir duvarı dalgakıran yapımında kullanılan kalenin günümüze kadar korunan en önemli yapıları Koulas (yüksek kule) ve Kria Vrusi’dir (yarı bodrum su deposu).

5. Arkeoloji Müzesi

Adanın en kapsamlı müzesi olan Arkeoloji Müzesi Chios, Fana, Dotia, Emporio, ve Aghio Galas yerlerinden çıkartılan, Neolitik çağdan Roma dönemine kadarki döneme ait antik eserleri barındırır. Eski Yunan medeniyetine ve tarihi eserlere ilgiliyseniz planınıza bu müzeyi rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

6. Emporio Köyü

Adanın en güneyinde yer alan Emporio Köyü , aynı zamanda küçük ama sevimli bir limandır. Bu köyün Sakız Adası'nda gezilecek yerler arasında yer almasını sağlayansa Mavra Volia Plajı. Siyah çakıllarıyla ünlü olan bu plaj, özellikle yaz aylarında oldukça hareketlidir ve çeşitli eğlencelere sahiptir.


0 yorum: